24 Nisan 2024 Çarşamba
 
BAŞLIKLAR
Anlamlı Sözler

Görgü Kuralları

Kültürlerimiz

Meydan Dergisi

Protokol Kursu Notları

Sofra Kültürü

Şiirler

Türk Milleti

Ülkeleri Tanıyalım

Yiyecek ve İçecekler

Yöneticilik

 
Anasayfa
 
Anket
TRAFİKTE EN ÇOK HANGİ SÜRÜCÜLERDEN RAHATSIZ VE TEDİRGİN OLUYORSUNUZ?
 
Peynir, tarifi imkansız bir lezzet
 
Peynir, tarifi imkansız bir lezzet

Tarifi imkansız bir lezzet...
Farelerin sevgilisi bir nimet...
Binbir çeşidi bulunan bir "kalıp"...
Fransız gastronomisinin kurucularından Brillat-Savarin: “Peynirsiz bir yemek tek gözü olmayan bir kadın gibidir.”
Peynir, çok büyük bir çeşitlilikteki aroma, tat, yapı ve şekle sahip bir grup fermente süt ürünü için kullanılan genel addır. Dünyada 1.000’den fazla peynir çeşidi vardır. Elde somut bir tarihsel kanıt olmamakla birlikte peynirin ilk kez bundan yaklaşık 8.000 yıl önce Mezopotamya veya İndus vadisinde çobanlar tarafından üretildiği sanılmaktadır.
Hayvanların ehlileştirilmesi Asya’da başlamıştır. Buradan göç ederek Avrupa’ya yerleşenler, beraberlerinde ehlileştirdikleri hayvanları da getirmişlerdir. Avrasya’nın özellikle sütün önce tesadüfen ekşimesi ardından da bilinçli bir şekilde ekşitilmesi yoluyla peynirin ilk üretildiği bölge olduğu, Tatarlar’ın, Kırgızlar’ın, Kalmuklar’ın, Tibetliler’in ve Persler’in de Babilliler veya İbraniler’den daha önce peynirle tanışmış oldukları söylenmektedir.
Asya dışındaki coğrafyada ise İ.Ö. 5.000’de İtalya, Güney Fransa ve Kuzey Afrika’da ilk kez evcil koyun ve keçiye rastlanmaktadır. Tuna Vadisi ve Balkanlar’da yaşayan topluluklar, İ.Ö. 4.000’de Avrupa’yı inekle tanıştırdılar.
İtalya ve Fransa’da yapılan kazılarda ortaya çıkarılan “süt kesiğini süzme kapları”, bu ülkelerde İ.Ö. 2.800 yıllarında ilkel peynircilik yapıldığını göstermektedir.

400’den fazla, kimilerine göre ise 500 civarında olan, peynir çeşidiyle ünlenen Fransa peynir severler için adeta bir cennet konumundadır.

Peynirler genellikle tahta bir panel üzerinde, özel servis aparatları ile birlikte servis edilir. Sunum, bir şişe Burgundy ya da Bordeaux şarabı ile tamamlanarak zenginleştirilir.
Başlıca Fransız Peynir Çeşitleri

Rokfor (Roquefort)... Dünyanın en ünlü mavi-küflü peyniridir. Otantik Rokfor, İspanyol sınırındaki mağaralarda gelmektedir ve yapımında koyun sütü kullanılır. Rokfor; keskin, biberli, iştah kabartan farklı bir lezzete sahiptir. Fransızlar Rokforu tatlı olarak tüketmeyi tercih ederken, Amerikalılar Rokfor’u daha çok salatalarda kullanmaktadırlar.
Bri (Brie)... Bilinen en ünlü Fransız peyniri olma özelliği ile “peynirlerin kraliçesi” olarak ayrı bir üne sahip olan Brie, tatlı yapımında kullanılan başlıca peynirlerden biridir. Büyük tekerlekler görünümünde üretilir. Tadının en yoğun olduğu dönem peynir yüzeyinin kahverengiye dönüşmeye yaklaştığı aşamadır. Tahta bir kutu içerisinde saklanması önerilen Brie’nin, oda sıcaklığında servis edilmesi önerilir. Aromalı tadından dolayı krakerlerle servis edilmesi tavsiye edilir.
Kamamber (Camembert)... Yavaşça olgunlaşan diğer bir peynir türü olan Camembert, Brie gibi, yemeğe uygun yapıda olan kabuğu ile yumuşak ve kaymak kıvamında bir yapıya sahiptir. Bir kalıp (one wheel) sadece 24gr. gelmekte ve tahta bir kutu içinde muhafaza edilmektedir. İlk kez Normandiya'da Marie Fontaine adlı bir kadın tarafından yapılmıştır. İnek sütünden yapılan bu peynir de, Rokfor peyniri gibi, küflü bir peynir çeşididir. Özellikle tatlı yapımında sıkça tercih edilmektedir.
Çevr (Chevre)... Keçi sütünden yapılan bu peynir, pek çok farklı ağırlıkta ve şekilde üretilebilmektedir. Doku olarak da çeşitlilik gösteren Chevre peynirleri, yumuşak, krema kıvamlı ya da çok sert olmak üzere değişik sertliklerde yapılır. Mükemmel bir tatlı peyniri olmasının yanı sıra meze olarak da kullanılan Chevre, yemek öncesi içilen içkilerle birlikte sunulmaktadır.
Rachlette... Dünyanın en ünlü eriyen peyniri olarak bilinmektdir. Alpler’de, Fransa-İsviçre sınırının iki kesiminde de yapılan bu peynirin Fransız versiyonu diğerine göre biraz daha yumuşaktır. Ancak, iki çeşidin de tatları birbirine oldukça benzemektedir. Üzeri küçük deliklerle kaplı bu peynirin yemeğe pek uygun olmayan, kırmızıya dönük bir kabuğu vardır.


 
Geri
 
 
Anasayfa | Kullanım Şartları | İletişim
© Copyright 2007 TÜTEV. Türkiye Trafik Eğitimini Geliştirme ve Kazaları Önleme Vakfı Designed & Consulting by Extreme Medya