22 Kasım 2024 Cuma
 
BAŞLIKLAR
Anlamlı Sözler

Görgü Kuralları

Kültürlerimiz

Meydan Dergisi

Protokol Kursu Notları

Sofra Kültürü

Şiirler

Türk Milleti

Ülkeleri Tanıyalım

Yiyecek ve İçecekler

Yöneticilik

 
Anasayfa
 
Anket
TRAFİKTE EN ÇOK HANGİ SÜRÜCÜLERDEN RAHATSIZ VE TEDİRGİN OLUYORSUNUZ?
 
Amerikan Kültürü
 
Amerikan Kültürü

Amerikalılar
“Amerikalı"nın Tanımı

Bu kitapçığı hazırlanırken kullanılan  “Amerikalı” kelimesi, Amerikan Vatandaşlarını tanımlamak için kullanılmıştır. Bu kelime Güney, Latin ve Orta Amerikalıları da kapsıyor olsa da, kullanım kolaylığı açısından bu kelime kullanılmıştır.

Amerika ‘da dünyanın çeşitli bölgelerinden gelmiş 290 milyon insan yaşamaktadır. Amerikan şehirlerinde etnik komşular ve kendilerine has kültürleri olan göçmen grupları göreceksiniz. Birçok insan Amerikan kültürünü yansıtıyor olsa da kendi geleneklerinden ödün vermeyenlerle de karşılaşacaksınız.

Amerika’nın belirli bölgelerinde yaşayanlar diğerlerinden farklı davranış ve değerlere sahip olabilirler.
Örneğin, geleneksel Kuzeydoğulu bir Amerikalının bakış açısı ile Texas’lı birinin bakış açısı, bir Fransız’la İngiliz’in bakış açıları kadar farklı olabilir.

Amerikalar ile tanışmak kolaydır. Başka bir ülkeden ziyaretçi olarak artı bir “cazibeniz” var. Bir Amerikalı ülkeniz hakkında bir şey bilmiyorsa alınmayın. Ülkeniz hakkında bilgi edinmek konusunda çok meraklı ve ilgilidirler. Amerika’da ve işinizde yeni olduğunuz için cana yakın ve yeni arkadaşlıklara açık olmalısınız. Yeni arkadaşlarınıza bir “Kültür Elçisi” olabilirsiniz!

Bazı çok bilinen stereo tipler ve beklenmedik karakteristik özellikler ile davranışlar görebilirsiniz. Aşağıda belirtilenler çoğu kez Amerika’daki yabancı öğrenciler tarafından da gözlemlenen, Amerika’ya özgü tavır ve davranış biçimleridir.

Arkadaş canlısı oluşları
Amerikalılar çok hareketli insanlardır ve çok çabuk yeni arkadaşlıklar edinebilirler. Birçok Amerikalıyı çok sıcakkanlı bulacaksınız. Bundan hoşlanabilirsiniz ya da fazla yapay bulabilirsiniz.

 

Tempolu yaşamları
Amerika’ya gittiğinizde herkesin koşturduğu, acelesi olduğunu hissedebilirsiniz. Özellikle New York gibi büyük şehirlerde otobüs şoförleri çok hızlı olacak, garsonlar sizi acele ettirecek ve insanlar yolda size çarparak yürüyecektir. Bunu kişisel olarak algılamayın.

Açık sözlü oluşları
Amerika’da birçok insan açık sözlüdür ve duygu ve düşüncelerini saklamaya çalışmazlar. Samimi olmadığınız biri sizinle özel hayatının ayrıntılarını paylaşırsa şaşırmayın.

Boş vakit ve eğlence
Amerika’daki boş vakit, eğlence aktiviteleri yılın zamanına ve bölgelere göre değişmektedir. Spor (hem izlemek hem yapmak) birçok bölgede önemli bir rol oynamaktadır. Genel olarak Amerikalılar zamanlarının/paralarının büyük bir bölümünü yatırırlar, sinemaya gitmek, film kiralayarak evde izlemek, televizyon izlemek gibi. Tabi ki birçok şehirde gece kulüpleri, bar ve diskolar da bulunmaktadır. Lütfen Amerika’da yasal alkol alma yaşının 21 olduğunu ve çok sıkı kontrol uygulandığını unutmayın.

Kişisel temizliğe önem vermeleri
Deodorant, diş macunu, sabun ve diğer temizlik malzemelerinin kullanımı Amerikalıların günlük hayatları için çok önemlidir. Günde en az bir defa duş alır ve mikropların bulaşmasını önlemek için sık sık ellerini yıkarlar. Bu işyerlerinde, özellikle de yemek ile ilgili çalışıyorsanız çok önemlidir. Temizliğin, Amerikalılar için çok önemli olduğunu unutmayın.
Kültür Şoku
Yeni bir kültüre ve yaşama adapte olmak hem eğlenceli hem de zorlu olabilir. Garip ve zor zamanlar da yaşayabileceğiniz bir yaşam macerasına ve yeni bir çevreye atılacaksınız. Bu zamanlarda unutmayın ki, bizi yolculuk etmeye ve bilinmeyenleri tecrübe etmeye iten de bu kültür farklılıklarıdır.

Bu sadece bir geçiş....

Kültürel Uyum Aşamaları
Herkesin yeni bir kültüre adapte olma şeklinin farklı olmasına rağmen genellikle birçok insanın yaşadığı 3 aşama vardır.

1- Heyecan
Büyük bir ihtimalle etrafınızdaki yeni çevre nedeniyle bir heyecan ve mutlulukla dolu bir dönem geçireceksiniz. Sürekli yeni bir kültürde ve evden uzakta olduğunuzu hatırlayacaksınız.

2- Ev Özlemi
Günlük hayatın rutin olaylarına uyum sağladığınızda maceranızın ilk heyecanı yok olacaktır. Amerika’daki yaşamınızı sıradan ve sıkıcı olduğunu bile hissetmeye başlayabilirsiniz. Bu süreçte arkadaşlarınızı ve ailenizi özleyebilir, Amerika’daki bazı şeylerinde eve benziyor olmasını isteyebilirsiniz. Pozitif davranışlar sergilemekte ve rutin işlerinizi yürütmekte zorluk çekebilirsiniz. Çevrenizdeki insanlardan uzaklaşmaya başlayabilirsiniz. Çok basit olaylar bile gözünüzü çok büyük görünebilir. Bu durumda birçok insanın bunu yaşayabileceğini ve çok uzun sürmediğini hatırlamanız önemlidir.

3- Uyum
Ev özleminden sonraki süreçte uyum süreci gelir. Amerika’da insanların değerleri ve karakteristik özellikleri size yakın gelmeye başladıktan sonra gün geçtikçe hayatınız daha da kolaylaşacaktır. Amerika’daki hayata kolaylıkla adapte olduğunuzu ve birkaç hafta turist olarak gelseniz bu şekilde farklı bir kültürü tanıyamayacağınızı fark edersiniz.

Geçmiş Katılımcıların Uyum Deneyimleri
Birçok insan Amerika’daki yaşamları sırasında çok güzel vakit geçirmiştir. Burada, geçmiş katılımcıların Amerika’da hayata uyum sağlama süreçlerinde neler yaşadıklarını anlatan birkaç örneğe yer veriyoruz.

- Büyük bir Amerikan şehrine ilk varış, öncelikle şehrin hızla akan koşuşturmasıyla keyif verici ve neşelidir. Böyle bir yoğunluğun içinde yer almaktan hoşlanırsınız. Ancak bu duygu daha sonra strese yol açabilir. İnsanlar sürekli telaşlı bir koşuşturmaca içindeler, caddeler daima kalabalık ve gürültülü ve hiç kimse yüzünüze bakmıyor.

- Amerika’nın küçük bir bölgesinde olan bir öğrenci, “teşekkürler”, “hoş geldiniz” “iyi günler dilerim” diyen ve sürekli gülümseyen yabancıları biraz komik bulabilir. Bu davranışlar samimiyetten uzak görünebilir ve öğrenciler bu tavırları yapay olarak tanımlayıp küçümseyebilirler. Yabancılarla daha resmi bir ilişkide olmayı tercih edebilirler. Öğrenci, gerçekten arkadaşı olmayan kimselere arkadaşça davranmayı reddedebilir.

- Maceraperest bir öğrenci kırsal, izole edilmiş bir yerde iş arar. Bu yere sadece yürüyerek ya da araba ile gidilmektedir. Toplu taşıma araçları bulunmamaktadır. Öğrenci bölgenin güzelliğini ve huzurunu sevmiştir ancak buradan ayrılıp diğer bölgeleri görememekten şikayetçidir. Amerikanın araç kültürü bencilce ve garip gelir ve Amerikalıları tembel insanlar olarak nitelendirir.

Muhtemelen bazı davranışların ne iyi ne de kötü olmadığını, kültür farklılıklarından doğduğunu anlamaya başlayacaksınız. Bu davranışlar olumsuz gibi görünse de kültür çerçevesinden bakıldığından anlaşılabilirler.
Örneğin Amerikalıların arabalarına olan bağımlılıkları çevresel problemlere katkıda bulunsa da, bu durum ülkenin büyüklüğü, benzinin düşük maliyeti, bireyselcilik ve kendine güven olgusu üzerindeki ulusal önem ile açıklanabilir.
Kültür şoku yaşamamak için...

-Pozitif olun.
-Kendinize şans tanıyın.
-Amerika’daki arkadaşlarınızdan, iş arkadaşlarınızdan ve işvereninizden uzaklaşmamaya çalışın. Eğlenmeye çalışın ve en önemlisi sizi Amerika’ya getiren sebepleri düşünün.
-Açık ve arkadaş canlısı olun ki, insanlar da size aynı şekilde davransın.
-Mizah duygunuzu koruyun ve dürüst olun. Unutmayın ki en sıra dışı olay bile eğlenceli bir hikayeye dönüşecektir ve eve döndüğünüzde arkadaşlarınız ve aileniz ile birlikte bunlara güleceksiniz.
Eğer psikolojik desteğe ihtiyacınız olursa...
Depresyon, ev özlemi, endişe, ya da herhangi bir acil durumla ilgili problemleriniz olursa bunu hemen bize bildirin. Size en iyi yardımı verebilmemiz için lütfen aşağıdaki 5 soruyu cevaplayın:

- Şu anda varolan bir durumdan dolayı mı moraliniz bozuk?
- Uzun dönemli mutsuzluklar mı yaşıyorsunuz?
- Devam eden duygusal problemler mi yaşıyorsunuz?
- Amerika ziyaretinizin size fazla geldiğini mi hissediyorsunuz?
- Problemlerinizle başa çıkmak için gerekli yardımı alamadığınızı mı düşünüyorsunuz?

Eğer bu sorulardan 3 ya da daha fazlasına evet cevabını veriyorsanız:
CIEE Acil durum hattını arayın 1-646-646-7300

Eğer daha az acil bir probleminiz varsa çalışma saatleri içerisinde (9:30a.m.-5p.m.) CIEE’yi
1-888-COUNCIL’dan arayabilirsiniz ya da info@ciee.org adresine mail atabilirsiniz.
Beyza Sezer , 02.12.2006

 
Geri
 
 
Anasayfa | Kullanım Şartları | İletişim
© Copyright 2007 TÜTEV. Türkiye Trafik Eğitimini Geliştirme ve Kazaları Önleme Vakfı Designed & Consulting by Extreme Medya