Angola
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Git ve: kullan, ara
Angola güneybatı Afrika'da, Namibya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Zambiya ile komşu olan, batısında Atlas Okyanusu bulunan bir ülkedir. Angola'ya ait olan ve ülkeye sınırı olmayan yakındaki Cabinda ili de Kongo Brazaville ile sınıra sahiptir. Eski bir Portekiz sömürgesi olan ülkenin önemli ölçüde doğal kaynakları vardır (Petrol ve elmas en önemlileri). Ülke, unvan olarak bir demokrasidir ve Angola Cumhuriyeti (Portekizce Republica de Angola) adını taşır.Ülkeye giriş oldukça zordur.Bir kefil bulmadan ve kefiliniz sizi havaalaninda karşılamadan ülkeye giriş mümkün değil. Ev kiraları Afrika ortalamasının cok üstünde olup 2000 Amerikan Doları civarındadır.İnsaat alanında yatırım yapılabilir.
Ülkenin ismi toprakların 16'ncı yüzyıldaki yerli sahipleri olan Bantuların kullandıkları N'gola kelimesinden sömürge döneminde Portekizce'ye geçmiştir. 1951'de sömürge ülke, Portekiz'in bir denizaşırı yönetimi olarak yeniden şekillendirildi, Portekiz Batı Afrikası olarak da adlandırıldı. Portekiz sömürge yönetimini lağvetmeyi reddedince bağımsızlık hareketleri başladı.
- Angolanın Bağımsızlığı İçin Halk Hareketi (Movimento Popular de Libertação de Angola MPLA). Portekiz'de ve Doğu Blokundaki komünist partilerle bağlantıları olan bir hareketti.
- Angola Ulusal Bağımsızlık Cephesi (Frente Nacional de Libertação de Angola, FNLA); kuzeydeki Bakongo bölgesinde etnik bir tabanı olan ve ABD ile Zaire'nin Mobutu rejimiyle bağlantıları vardı.
- Angolanın Tümden Bağımsızlığı İçin Ulusal Birlik (União Nacional para a Independência Total de Angola, UNITA); ülkenin merkezindeki Ovibundu etnik bölgesi temelli bir hareketti.
14 yıllık gerilla savaşlarından sonra 1975'te bağımsızlık elde edildi. Ancak bundan sonra da politik kökenleri ve dış destekçileri farklı MPLA, UNITA, FNLA arasında iç savaş devam etti. 1991'de bu gruplar çok partili sisteme geçilmesi konusunda anlaştılarsa da ve sonraki yıllarda seçimler yapıldıysa da 2002'de liderlerden birinin vurulmasını da içeren iç kavgalar bitmedi.
Angola birçok Afrika ülkesi gibi, patlak veren salgın hastalıklarla mücadele eden bir ülkedir.
Sahil şeridi: 1,600 km
İklimi: Güney ve Luanda sahil şeridi boyunca kuru bir iklim hakimdir; kuzeyde Mayıs - Ekim ayları arasında serin ve kuru, Kasım - Nisan ayları arasında sıcak ve yağmurlu bir mevsim sürmektedir.
Arazi yapısı: Kıyıdan başlayan dar ovalar iç kısımlara gidildikçe yerlerini geniş yaylalara bırakmaktadırlar.
Deniz seviyesinden yüksekliği: en alçak noktası: Atlas Okyanusu 0 m; en yüksek noktası: Morro de Moco 2,620 m
Doğal kaynakları: petrol, elmas, demir yatakları, fosfat, bakır, altın, boksit, uranyum
Arazi kullanımı: tarıma uygun topraklar: %2
Otlaklar: %23
Ormanlık arazi: %43
Diğer: %32 (1993 verileri)
Sulanan arazi: 750 km² (1993 verileri)
Doğal afetler: Şiddetli yağışlar yaylarda periyodik su baskınlarına neden olmaktadır.
Angola haritası
Dış bağlantılar [değiştir]
Afrika Birliği üye ülkeleri[ Gizle ]
Angola · Batı Sahra (SDAC) · Benin · Botsvana · Burkina Faso · Burundi · Cabo Verde · Cezayir · Cibuti Cumhuriyeti · Çad · Demokratik Kongo Cumhuriyeti · Ekvator Ginesi · Eritre · Etiyopya · Fildişi Sahili · Gabon · Gambiya · Gana · Gine · Gine Bissau · Güney Afrika · Kamerun · Kenya · Komor · Kongo Cumhuriyeti · Lesoto · Liberya · Libya · Madagaskar · Malavi · Mali · Mauritius · Mısır · Moritanya · Mozambik · Namibya · Nijer · Nijerya · Orta Afrika Cumhuriyeti · Ruanda · Sao Tome ve Principe · Senegal · Seyşeller · Sierra Leone · Somali · Sudan · Svaziland · Tanzanya · Togo · Tunus · Uganda · Zambiya · Zimbabve
"http://tr.wikipedia.org/wiki/Angola"'dan alındı
Sayfa kategorileri: Afrika Birliği ülkeleri | Angola
|