28 Mart 2024 Perşembe
 
BAŞLIKLAR
Anlamlı Sözler

Görgü Kuralları

Kültürlerimiz

Meydan Dergisi

Protokol Kursu Notları

Sofra Kültürü

Şiirler

Türk Milleti

Ülkeleri Tanıyalım

Yiyecek ve İçecekler

Yöneticilik

 
Anasayfa
 
Anket
TRAFİKTE EN ÇOK HANGİ SÜRÜCÜLERDEN RAHATSIZ VE TEDİRGİN OLUYORSUNUZ?
 
Cibuti Cumhuriyeti
 

Cibuti Cumhuriyeti

Vikipedi, özgür ansiklopedi

(Cibuti sayfasından yönlendirildi)
Git ve: kullan, ara


جمهورية جيبوتي
Ǧumhūriyyah Ǧībūtī
République de Djibouti
Cibuti Cumhuriyeti

Cibuti Bayrağı

Cibuti Coat of arms

Bayrak

Coat of arms

Slogan: Seçim Djibouti by Choice

Ulusal marş: Bayrak şarkısı

Haritada Cibuti

Başkent

Cibuti
11°36′N 43°10′E

En büyük şehir

Cibuti

Resmi dil(ler)

Arapça ve Fransızca

Hükümet

Demokrasi

 - Başkan

İsmail Omar Guelleh

 - Başbakan

Dileita Mohamed Dileita

Bağımsızlık

Fransa'dan 

 - Tarih

27 Haziran, 1977 

Yüzölçümü

 

 - Total

23.000 km² (147.)

 

8.878 sq mi 

 - Sular (%)

% 0.09 (20 km² / 7,7 mi²)

Nüfus

 

 - 2005 Temmuz est.

793.000 (160.)

 - 2000 sayımına göre

460.700

 - Yoğunluk

21/km² (154.)
54/sq mi 

GSMH
(Satın alma gücü paritesi)

2002 tahmini

 - Toplam

$619 milyon (205.)

 - kişi başına

1.878 $ (150.)

Gelişmişlik Endeksi (2003)

0.495 (150.) – düşük

Para birimi

Frank (DJF)

Saat dilimi

(UTC+3)

İnternet alan adı

.dj

Telefon kodu

+253

Cibuti Cumhuriyeti, Afrika'da Eritre, Etyopya ve Somali'yle sınırı olan bir İslam ülkesidir.

Konu başlıkları

[gizle]

Coğrafya [değiştir]

Konum: Doğu Afrika`da, doğuda Kızıldeniz ile Aden Körfezi arasında bulunan ülke, kuzey, batı ve güneybatıda Etiyopya, güneyde de Somali ile çevrilidir. Etiypya sınırı üzerinde Abbe Gölü bulunur. Coğrafi konumu: 11 30 Kuzey derecesi, 43 00 Doğu boylamı Haritadaki konumu: Afrika Yüzölçümü: 22,000 km² Sınırları: toplam: 508 km sınır komşuları: Eritre 113 km, Etiyopya 337 km, Somali 58 km Sahil şeridi: 314 km İklimi: İklim son derece sıcaktır. Kasım-nisan arasında geçen iklim göreceli olarak daha serindir. Yaz sonlarından mart sonlarına değin denizden esen rüzgarlar, Hint Okyanusundan yağmur bulutları taşır. Nem oranı iç kesimlere doğru gittikçe düşer. Arazi yapısı: Dik uçurumlar, derin vadiler, yakıcı kumlar ve dikenli çalılıklarla kaplı olan topraklar genellikle çıplak, kıraç ve ıssızdır. Tacura Körfezini çevreleyen kıyı ovası, iç ve güneydeki volkanik platolar ve kuzeydeki sıradağlar diğer coğrafi özelliklerdir. Deniz seviyesinden yüksekliği: en alçak noktası: Lac Assal 155 m; en yüksek noktası: Moussa Ali 2,028 m Doğal kaynakları: Termal bölgeler Doğal afetler: Deprem; kuraklık; Hint Okyanusu'ndan gelen bulutlar şiddetli yağmurlar ve su baskınlarına neden olur.

Tarih [değiştir]

Ülkede asırlardır çok büyük karışıklıklar, savaşlar, katliamlarla karşı karşıya kalmıştır.
Cibuti bölgesine İslam 7. ve 8. yüzyıllarda geldi. 16. yüzyılın başlarına kadar, bölgenin yegane hakimi olan Müslümanların elinde bulunan Cibuti yöresi, daha sonra milletlerarası ticaret ve siyasette büyük bir güç haline gelen Portekiz'in etki alanında kaldı. Mısır'ın Osmanlı hakimiyetine geçmesi üzerine içinde bulunduğu Afrika Boynuzu'yla birlikte Osmanlı Devleti'ne katıldı.
Siyasi Haritası

Siyasi Haritası
Cibuti'nin savaşlarla dolu tarihi, Süveyş Kanalı'nın milletlerarası deniz trafiğine açılması ve Avrupa devletlerinin Afrika ve Asya ülkelerini ekonomik, siyasi, askeri ve dini maksatlarla hegemonyaları altına alma ve sömürge haline getirme yarışına girmeleriyle başladı. İngiltere ve Fransa, 19. yüzyılın en büyük devletleri olarak sömürgecilik ve yayılmacılık alanında büyük bir rekabete giriştiler ve bu arada İngiltere Aden'e (1839) ve Somali'ye (1869) yerleşip, Kızıldeniz'deki ticaret yolunun denetimi üzerinde önemli bir üstünlük elde etti. İşte bu aşamada Süveyş Kanalı açısından çok stratejik bir noktada bulunan Cibuti çok büyük önem kazandı. Fransa, İngiltere'nin bu avantajlı durumunu dengeleyebilmek için Cibuti kıyısında bir iskele kurdu. 1884 yılına kadar çeşitli anlaşmalar ve sözleşmelerle bölgeyi tamamen eline geçirdi.
Bundan sonraki yıllar Cibuti halkı için zordu. Cibuti halkında ülkenin geleceği ile ilgili çok büyük bir görüş farklılığı vardı. Somali asıllı olan İşaalar Somali Cumhuriyeti ile birleşmeyi savunurlarken, Cibuti'nin ikinci büyük etnik topluluğu olan Müslüman Afarlar Fransa'ya bağlılığı savunuyorlardı. Bu iki ayrı görüş arasında Fransa'nın da tahrikiyle çatışmalar şiddetlendi. Somali ile birleşme taraftarı olan Müslümanlar sayıca fazla olmalarına rağmen, ülkede 16 Mart 1967 yılında yapılan referandumun neticesinde Fransa'ya bağlı kalma kararı alındı. Ancak Fransa'nın baskısı nedeniyle sahtekarlıkların karıştığı referandum sonrası çok büyük çatışmalar çıktı. Bunun üzerine Fransız birlikleri, Afarlar ve İşaalar arasında kanlı hale gelen olaylara müdahale bahanesiyle ülkeyi işgal ettiler, yerli halkın çok büyük bir bölümü öldürüldü, yüz binlercesi ülkeden sürüldü. Bu hareket sırasında İşaaların zayıflaması üzerine Afarlar yönetimi ele geçirdiler.
1977 yılında halkın %97'sinin bağımsızlık yönünde oy kullanmasıyla özgürlüğüne kavuşan Cibuti, bu tarihten itibaren darbeler ülkesi haline geldi. 1977 ve 1991 yılları arasında, 2.000 Müslüman insanlık dışı ve aşağılayıcı muamelelere maruz kaldı. Cibuti'de insanların, işkencenin son derece korkunç ve aşağılayıcı yöntemlerine maruz bırakıldıklarını Amnesty International'ın raporlarından öğreniyoruz. Devlet güçleri tarafından yaklaşık 7.000 kişi hiçbir mazeret gösterilmeden tutuklanmış ve işkence görmüştür.

Şimdiki Durum [değiştir]

Hala Fransa'nın ekonomik ve askeri denetimi altında olan Cibuti Cumhuriyeti'nde 3.500 kişilik bir Fransız silahlı kuvveti görev yapmaktadır.40 Cibuti'nin kendi milli ordusu yoktur ve Fransa'nın askeri vesayetine boyun eğmiştir. Bağımsızlık sonrası iç güvenlikten de uzun yıllar boyunca Fransa sorumlu olmuştur. Bunun yanı sıra Cibuti yönetiminde çok sayıda Fransız danışman, katılımcı ve görevli bulunmaktadır. İflasın eşiğinde olan hükümet, Avrupalı devletlerin desteğiyle ayakta durmaktadır.
Bugün Cibuti yıllardır süren sömürge yönetimin ardından çok büyük bir sefalet ile karşı karşıyadır. Kuraklık yüzünden çok sayıda hayvanın telef olduğu, bu yüzden de gıda sıkıntısının baş gösterdiği ülkede pek çok insan da yetersiz beslenme nedeniyle hayatını kaybediyor.

Dış Bağlantılar [değiştir]

Cibuti Hakkında Bilgiler
Afrika Birliği üye ülkeleri[ Gizle ]
Angola · Batı Sahra (SDAC) · Benin · Botsvana · Burkina Faso · Burundi · Cabo Verde · Cezayir · Cibuti Cumhuriyeti · Çad · Demokratik Kongo Cumhuriyeti · Ekvator Ginesi · Eritre · Etiyopya · Fildişi Sahili · Gabon · Gambiya · Gana · Gine · Gine Bissau · Güney Afrika · Kamerun · Kenya · Komor · Kongo Cumhuriyeti · Lesoto · Liberya · Libya · Madagaskar · Malavi · Mali · Mauritius · Mısır · Moritanya · Mozambik · Namibya · Nijer · Nijerya · Orta Afrika Cumhuriyeti · Ruanda · Sao Tome ve Principe · Senegal · Seyşeller · Sierra Leone · Somali · Sudan · Svaziland · Tanzanya · Togo · Tunus · Uganda · Zambiya · Zimbabve

"http://tr.wikipedia.org/wiki/Cibuti_Cumhuriyeti"'dan alındı
Sayfa kategorileri: Afrika Birliği ülkeleri | Cibuti

Görünüm
Kişisel aletler
if (window.isMSIE55) fixalpha(); Sitede yol bulma
Araçlar
Diğer diller

Powered by MediaWiki
Wikimedia Foundation

 
Geri
 
 
Anasayfa | Kullanım Şartları | İletişim
© Copyright 2007 TÜTEV. Türkiye Trafik Eğitimini Geliştirme ve Kazaları Önleme Vakfı Designed & Consulting by Extreme Medya