22 Kasım 2024 Cuma
 
BAŞLIKLAR
Anlamlı Sözler

Görgü Kuralları

Kültürlerimiz

Meydan Dergisi

Protokol Kursu Notları

Sofra Kültürü

Şiirler

Türk Milleti

Ülkeleri Tanıyalım

Yiyecek ve İçecekler

Yöneticilik

 
Anasayfa
 
Anket
TRAFİKTE EN ÇOK HANGİ SÜRÜCÜLERDEN RAHATSIZ VE TEDİRGİN OLUYORSUNUZ?
 
Yeni Zelanda
 

GENEL BAKIŞ
Yeni Zelanda her yere o kadar uzaktır ki, dünya üzerinde insanların yerleştiği en son yerlerden birisidir. Ülkenin pek çok bölgesinin, günümüzün jet çağında bile bu kadar izole olması tüm Dünyayı ve hatta hemen yakınındaki Avustralya’lıları bile şaşkına çevirir. Sonuç olarak bazı Yeni Zelandalıların hayatında atalarının on dokuzuncu yüzyılda (genellikle Büyük Britanya’dan) gelmesinden bu yana önemli bir değişiklik olmamıştır. Mesela çiftçiler koyunlarını hâlâ köpeklerle güder ve köylerde çalışan postacılar yolları üzerindeki herkesi isimleriyle tanır. Elbette yenilikler ve moda sayesinde bu basmakalıplardan pek çoğu değişmiş ve el değmemiş kırsal hayat artık yalnızca tatil köylerinde bulunan romantik bir hikaye olarak kalmıştır. Şimdilerde Yeni Zelanda’yı ziyaret edenler gelişimin hem olumlu hem de olumsuz yanlarını görür çünkü daha az yenilik ama daha çok konfor bulur.
Yirmi beş yıl öncesine göre daha zayıf olsa da köy havasını hâlâ hissedebilirsiniz. Anadolu’da görebileceğiniz misafirperverlik ve sıcak ilginin benzerini Yeni Zelanda’da bulursunuz. Bu içten ilgi ve alaka Yeni Zelanda’yı bu kadar çekici kılar ve bu yüzden bazı yazarlar onun için “kalan son ütopya” demiştir ama Yeni Zelanda’nın uzaklığı çok sayıda turist çekmesine maalesef halen engel olmaktadır.
Neyse ki Yeni Zelanda’nın olağanüstü doğal güzellikleri gibi bir kozu vardır. Yanardağlar, buzullar, fiyortlar ve eşsiz nehirler olmasa da hiçbir ziyaretçi hayal kırıklığına uğramaz. Sivri ve engebeli yükseltileri göz alıcı yapan özellik pek çoğunun volkanik faaliyetlerle yakın zamanlarda değişikliğe uğraması ve gelecekte de değişecek olmasıdır.
Nüfusu dört milyondan küçük olan bu ülkeye 1999/2000 döneminde bir buçuk milyon turist gelmiştir ve 2005 itibarıyla bu sayının ikiye katlaması beklenmektedir. Turizme yapılan güçlü yatırımlar sonucunda lüks otellerden kamp yerlerine, halkla ilişkiler bürolarından müzelere, kayak merkezlerinden bungy-jumping merkezlerine çeşitli tesislerin hem sayısı artmış hem de kalitesi yükselmiştir. Elbette, turizme bu kadar dayanan her ülke gibi Yeni Zelanda da kalabalık ve aşırı gelişmişlik yüzünden bir gün “bozulmuş” kabul edilecektir ancak o gün henüz çok uzaktadır. Modern toplumun baskılarının Yeni Zelanda’nın tabiatı ve ruhu üzerindeki zayıf etkisi, yirmi birinci yüzyılın ilk yıllarında giden bir ziyaretçiyi şaşırtır ve mutlu eder.
Genel Bilgi
Nüfus :
3,587,275 kişi (1997)
Yüzölçümü :
268,670 km.kare
Etnik Dağılım: Avrupalı Beyaz %88%; Maori Yerlisi %8.9; Adalı Yerliler %2.9; Diğer % 0.2
Din:
Dinsiz veya bilinmeyen %33; Anglikan %24; Presbyterian %18; Roman Katolik %15; Baptist %2; Protestan %3
Konuşulan Diller: İngilizce (Resmi Dil), Maori.
Yıllık Büyüme Hızı : %1.08 (1997)
Ortalama İnsan Ömrü : 77.27 yıl
İşçi Gücü: Toplam 1,634,500.
İşsizlik Oranı : %5.9 (1996)
Kişi Başına Düşen Yıllık Gelir : 18,500 ABD Doları (1996)
Enflasyon Oranı : %2.8 (1996)
Para Birimi : Yeni Zellanda Doları
Eğitim ve Okur Yazar Oranı: 10 yıllık temel eğitim zorunlu. Okur yazar oranı %99.
Yabancı Öğrenciye Çalışma İzni: Haftada 20 saate kadar çalışma izni var.
Mevsimler
Yeni Zelanda, ekvator çizgisinin güneyinde yer aldığından iklimler Türkiye'nin tersidir.
İlkbahar ayları: Eylül, Ekim, Kasım
Yaz ayları: Aralık, Ocak, Şubat
Sonbahar ayları: Mart, Nisan, Mayıs
Kış ayları: Haziran, Temmuz, Ağustos
Genel anlamda ülkenin iklimi ılımandır. İklimler ve mevsimler arasında çok büyük değişikliklere rastlanmaz.  Yaz aylarında ortalama sıcaklık 30 derece civarıdır. Kış ayları rüzgarlı ve çok nadiren sıfırın altındadır.
Mesai Saatleri
Ofisler  : Pazartesi - Cuma: 8:30 - 17:00.
Bankalar : Pazartesi - Cuma: 9:00 - 16:30
Resmi Kurumlar : Pazartesi - Cuma: 8:30 - 17:00.
Mağazalar : Pazartesi - Çarşamba: 8:30 - 17:30.
Perşembe ve Cuma: 8:30 - 21:00.
Cumartesi: 10:00 - 12:30
Bazı mağazalar Pazar günleri de açıktır.

Bahşiş
Yeni Zelanda'da bahşiş vermek zorunlu değildir çünkü GST (goods and service tax) "Ürün ve Hizmet vergisi" gelen hesaplara eklenmektedir. Bununla birlikte hizmetten memnun kalan yabancılar, ekstra bahşiş vermektedir.
Sağlık
Ülkede olağan olmayan bir sağlık tehlikesi yoktur. Şehir şebeke suyu rahatlıkla içilebilir, et ve süt ürünleri güvenlidir. Ülkedeki tıbbi personel iyi eğitim görmüştür. Tıbbi bakım ve tedavi masrafları çok pahalı değildir. Yeni Zelanda'da öğrenci olacakların özel sağlık sigortası yaptırmaları zorunludur.
Acil Durum numaraları
Ambulans, İtfaiye ve Polis Ortak Çağrı Numarası: 111
Elektrik Sistemi
Yeni Zelanda Elektrik Voltajı 230 Volt, 50 Hz'dir. Ülkede kullanılan priz sistemi Türkiye'dekinden farklıdır. Türkiye'den götürülen her türlü elektrikli araç için aşağıda şekli verilen priz adaptörü gerekir.

 
Geri
 
 
Anasayfa | Kullanım Şartları | İletişim
© Copyright 2007 TÜTEV. Türkiye Trafik Eğitimini Geliştirme ve Kazaları Önleme Vakfı Designed & Consulting by Extreme Medya