DÜNYANIN DÖRTTE BİRİ YOLUN SOLUNDA GİDİYOR
18’inci yüzyıla kadar trafik, her yerde yolun solundan gidiyordu... Silâhlarını sağ kolunun altında taşıyan şovalyeler, yolda bir yabancının yanından geçerken, yolun solundan yürüyüp, birbirlerinin sağından geçiyorlar ve sağ kolun altındaki kılıçlarını, yabancıyla aralarında koruma amaçlı tutuyorlardı... Fransa Avrupa da diğer devrimlerde olduğu gibi bu geleneği değiştirmede öncü oldu... Solak olan Napoleon sağda yürüyüp, kılıcını sol elinde taşıdı ve sağ yerine sol kolunu, kendisiyle rakibi arasında tutuyordu.
Biritanya İmparatorluğu himayesindeki ülkeler solu, Fransız kolonisi olanlar sağı takip ettiler... Amerika da ise Fransa’nın kolonileştirdiği güney eyaletlerinden Louisiana, Canada’nın doğu kıyısındaki Quebec, İspanya ve Portekiz’in himayesindeki güney eyaletlerinde Büyük Britanya İmparatorluğu’nun etkisi fazla olmayınca trafik sağı kullanır oldu... ABD, böylece trafiğin sağdan işlemesi politikasını benimsenmesiyle Britanya kolonisi geçmişinden de uzaklaşmış oldu.
İsveç 1967 yılında trafiğin yönünü sağa aldı. Avrupa Birliği, İngiltere’nin de değişikliğe gitmesini istese de, maliyeti karşılanacak gibi olmadığından hâlâ trafik soldan işliyor.
Solda giden ülkeler dünyanın dörtte biri. İşte listesi:
1. Avustralya,
2. Bangladeş,
3. Kıbrıs,
4. İrlanda,
5. İngiltere,
6. Hong Kong,
7. Hindistan,
8. Jamaika,
9. Japonya,
10. Kenya,
11. Malta,
12. Nepal,
13. Yeni Zelanda,
14. Pakistan,
15. Papua Yeni Gine,
16. İskoçya,
17. Singapur,
18. Güney Afrika,
19. Sri Lanka,
20. İsviçre
Trafik yolun hangi tarafından işlerse işlesin, vatandaşlarını trafik kurallarına uymaya teşvik edip, eğitimle seviyeyi arttıran, cezalarla tehlikeli sürücüleri trafikten men eden ülkeler trafikte daha az can kaybına uğruyor.
Geçtiğimiz günlerde Türkiye de uygulanacak yeni trafik cezaları açıklandı. Gelecek yıl bu yıla oranla 11.2 artış uygulanacak. Ancak kaza yapınca yakalandığınızı bildiğiniz, yakalanınca da cezadan kurtulmanın rüşvetle mümkün olduğu bir sistem de bu oranın neyi değiştireceği bilinmez. Trafik kurallarına en az uyulan, kuralları ihlâle en az ceza verilen, en çok kaza yapılan, sürücü ehliyetinin en kolay alındığı ülkeler arasındayız. (Ülkemizdeki sürücü kurslarında eğitime devamın şart olmadığını da unutmadan...!)
Yeni yıl da başlayacak stajyer sürücü ehliyeti uygulamasıyla bu olumsuz özelliklerimizin, verilecek trafik eğitimiyle ortadan kaldırılması tek umudumuz. Ama nerdeee...!
________________________________________
HÜRRİYET: Perihan Korkmaz - 20 Aralık 2004, Pazartesi
|