22 Kasım 2024 Cuma
 
Ana Sayfa

Kazaların Gerçek Tarifi

Kazaların Gizli Sebepleri

Trafik Cinayetleri

Nasıl Kaza Yapılmaz?

Bir Kaza Durumunda

Ölmeden Önce Ne Yapardı?

Avrupa'nın En Kötü Sürücüleri

Gündüzleri Far Yakılır mı?

Otomobil Güzeldir Ama!

Öldüren Hız

Durma Mesafeleri

Yorgun Sürücüler

Kimlikler

Grup Baskısı

Cep Telefonu Dehşeti

Alkolün Tüm Zararları

Uyuşturucular ve İlâçlar

Kendinizi Test Ediniz

Sevgili Gençler

İstanbul Haritası

Kameralı Yol Durumu

TÜTEV'de İş İmkânı

Ziyaretçi Defteri

 
 
Anket
TRAFİKTE EN ÇOK HANGİ SÜRÜCÜLERDEN RAHATSIZ VE TEDİRGİN OLUYORSUNUZ?
 
NASIL KAZA YAPILMAZ?
 
Türkiye’de Trafik Kaza oranları, dünya ortalamalarına göre çok yüksektir.
Ülkemizdeki kazaların % 95’i sürücü hatalarından kaynaklanmaktadır. Kazalara sebebiyette insan unsurunun bu kadar yüksek olduğu bir başka ülke de yok gibidir.
Bu demek oluyor ki Türk insanı; hem sorumsuz, hem dikkatsiz, hem duyarsız, hem de hesapsız bir davranış biçimi sergilemektedir. Bunun temelinde, eğitimden de öte, bencillik duygusunun yattığını söylemek daha mantıklı olur.

Kişilik zafiyetinden kaynaklanan bu bencillik ve kendini haklı görme duygusu bizi, hatasını göremeyen, nasihat dinlemeyen, yaşanan tecrübelerden ve bunca kazadan ders alamayan bir millet yapmaktadır.

Kişilik zafiyeti diyoruz, zira her sahadaki yetişme tarzımız, “Vur, kır, parçala, bu maçı kazan” zihniyeti taşımaktadır. Başkalarına hak tanımayan bu karakter yapısı, kişiliği zayıf, özgüveni olmayan, olgunluk seviyesine ulaşamamış insanlarda bulunmaktadır.

Okulda öğretmen insan hatalarına dayalı bir örnek verirken, camide imam, televizyonda bir uzman, çevremizdeki gün görmüşler aynı örneği verdiğinde biz, kendi yaptığımız hataları değil de hep yanımızdakilerin veya daha başkalarının hatalarını düşünürüz veya görürüz, anlatılanlardan kendimize pay çıkarmayız, ders veya ibret almayız.

Kısacası hatayı hep başkalarında ararız da kendi hatalarımızı görmez, görsek de kabûl etmeyiz. Dolayısıyla hatalarımızı düzeltme şansımızı böylece kaybetmiş oluruz.

Bu kafa yapısı ile hareket edip, başkalarına saygı göstermeyi aklımıza getirmediğimiz içindir ki, direksiyona geçince yayalara kızarız, arabadan inince şoförlere kızarız. Kaza yaptığımızda ise “eğer sağ kalmışsak” feryat figan bağırır, karşımızdakine saldırırız, karşımızdaki de bize.

Hızlı gittiği için virajı alamayıp, takla atan sürücünün kurtulduğunda hemen yolu yapanları, yada başka birilerini suçladığını duyarsınız. Ama yol çizgilerinin ve dikkat etmediği işaret levhalarının ne işe yaradığını o anda ona soramazsınız.

Yabancı uzmanlar, Trafik Kazalarının azaltılması için şu ünlü 4 E formülünün yerine getirilmesinin şart olduğunu belirtmektedirler:

1. (E) Education.      : (Eğitim)
2. (E) Engineering   : (Teknik Bakım)
3. (E) Enforcement : (Yasal düzenleme ve denetim)
4. (E) Emergency    : (Acil Yardım)

Bu doğrulara ek olarak biz çok daha basit bir çözüm öneriyoruz: Hayat formülü. Ana sayfamızdan girilen bu bölümü görmenizi tavsiye ediyoruz.
 
 
Geri
 
 
Anasayfa | Kullanım Şartları | İletişim
© Copyright 2007 TÜTEV. Türkiye Trafik Eğitimini Geliştirme ve Kazaları Önleme Vakfı Designed & Consulting by Extreme Medya