Yapılan hesaplardan, trafik kazalarının % 40’ı, yorgun sürücüler yüzünden meydana geldiği görülmektedir. Kazalara sebebiyet veren unsurlar değişik olmakla birlikte, yorgunluk daima ön planda yer almaktadır.
Yorgunluk yavaş yavaş hissedildiği andan itibaren sürücüye büyük bir sorumluluk düşmektedir. Zira yorgun bir sürücünün yetenekleri önemli ölçüde azalır. En başta ortaya çıkan belirtiler şunlardır:
- Kavrama yeteneği zayıflar.
- Yargı gücü ve karar verme yeteneği zayıflar.
- Reaksiyon yeteneği zayıflar.
- Koordinasyon yeteneği zayıflar.
- Dikkatini bir noktaya toplama yeteneği zayıflar.
Yorgunluk değişik sebeplerden ileri gelir. Araç sürücülüğünde en önemli sebep, fiziksel yorgunlukla belirli bir monotonluğu bir araya gelmesidir. Uzunca bir süre araç kullanmanın getirdiği rehaveti atmak için, belli bazı bedensel çalışmalar yapmayı gerektirir. Hareketsiz oturmak, kan dolaşımını olumsuz yönde etkiler. (Kandaki oksijen düzeni bozulur) Bu durumda sürüş, gözler için oldukça yorucu olur. Devamlı duyulan motor gürültüsü de yorgunluğu artırmakta rol oynar.
Belirli zamanlarda ve belirli saatlerde durup dinlenme ve kültür fizik hareketleri yapma alışkanlığı, hem huzurlu ve zevkli bir seyahati mümkün kılacak, hem de emniyetli bir sürüş yapmanıza imkân sağlayacaktır.
Unutmayınız ki, acele bir iş için yola çıkmış olsanız bile, huzurlu bir seyahat, size bir tatil, bir dinlenme keyfini de, “iş arasında” sunmuş olacaktır.
Profesyonel bir hayat tarzını benimseyenler, seyahati bir yarış, bir stres cehennemine çevirmez, erdemli ve güvenli bir sürüş tarzını esas alarak, onun da zevkini almanın, tadını çıkarmanın yollarını iyi bilirler…
|