|
|
|
|
Anket |
|
TRAFİKTE EN ÇOK HANGİ SÜRÜCÜLERDEN RAHATSIZ VE TEDİRGİN OLUYORSUNUZ? |
|
|
|
|
|
|
|
AVRUPA'NIN EN KÖTÜ SÜRÜCÜLERİ |
|
Ehliyet sınavının ikinci bölümü olan direksiyon sınavının sonunda elinde dosyasıyla geçtiğimiz 45 dakikayı beni izlemekle geçiren görevli, sınavı geçtiğimi söyledikten sonra, ‘Bir Türk’ün ehliyet sınavını geçmesine sevindim. Türklerin yaşadığı Wood Green bölgesi Sınav Merkezi sınav geçme oranı, yüzde 25 ile İngiltere ortalamasının en düşük oranına sahip. Aslında Türkiye de çoğu ehliyet almış ama Londra da sınavı bir defada geçemiyorlar. Tatil için harika bir ülke, bir de sürücüleri daha iyi olsa!’ demişti. Eve gelir gelmez yüzde 25 oranının doğru olup olmadığını araştırdım, gerçekten yüzde 25.
Yeni yılla birlikte başlayacak olan stajyer sürücü belgesi uygulamasıyla, sürücü ehliyetlerine kimlik belgesi olmaktan öte bir işlev kazandırılacağı ihtimali umut verici. Amaç, diğer alanlarda olduğu gibi trafikte de Avrupa standartlarına ulaşmak. Avrupa Birliği ülkelerinde sürücü ehliyeti sınavını geçmek, ciddi bir çalışma ve eğitim gerektiriyor. Belirli sürücü standartları seviyesine ulaşmadan araba kullanmanın yasal izni olan sürücü ehliyeti verilmiyor. Ehliyet sınavını geçmek için en az yaşınızın iki katı sayısında saat süreyle profesyonel direksiyon eğitimi almanız öneriliyor. Ehliyeti almakla da iş bitmiyor. Trafik cezaları yolu kullanan diğer sürücü ve yayaların can güvenliğini tehlikeye atanları affetmezken, trafik kurallarını ihlal edince tutuklanıp, hapse atılmak ve ehliyetinizin iptali söz konusu.
Avrupa ülkeleri arasında trafik kazalarının en az olduğu İngiltere de her gün alkollü araç kullanmaktan dolayı 3 bin kişi tutuklanıyor ve bunların arasından 300 kişinin adı mahkemeye çıkıyor. Alkol oranı seviyenin çok üzerindeyse hapis ve bin pound ceza veriliyor... Her yıl 3 milyonun üzerinde araç kazaya karışıyor. Son birkaç yılda küçük kazaların sayısı artarken, ölümle sonuçlanan büyük kazaların sayısında düşüş görüldü. Bunda her yıl ortalama 5 bin kişinin ehliyetinin iptal edilmesinin katkısı yadsınamaz. Motorlu araç sahipleri kanun ve kuralların çok sıkı olmasından, yol boyunca yerleştirilen kameralardan ve araçlarını istedikleri yerde park edememekten şikayetçi.
Trafik Kanunu’nu ihlal etmenin cezası yüksek; geçtiğimiz yıl bir kamyon şoförü yokuş aşağı giderken, frenleri tutmayınca otobüs durağına çarptı. Çıktığı ilk mahkemenin kararıyla ehliyeti iptal edilen kamyon şoförü, iki yıl trafikten men edildi. Kamyonun kayıtlı olduğu firmanın sahibi ise araçlarını düzenli olarak kontrol etmeden, trafiğe çıkardığı için toplum hayatına verdiği zarardan dolayı 10 yıl hapse mahkum edildi...
Bir motosiklet sürücüsü hız sınırını çok fazla aştığı için 28 gün cezaevinde geçirdi, ehliyetini kaybetmediği için şanslıydı fakat iki yıl trafik yasağı kararı verildi. Hapisden çıkınca tekrar motosikletini kullanması için iki yıl beklemek zorunda bırakıldı...
Bir genç, kanında alkol sınırının çok az üzerinde alkol olduğu tespit edilince,, 2 milyar YTL karşılığı para cezasının yanısıra 18 ay trafikten men edildi...
Bir yayaya çarpıp ölümüne sebep olan kamyon şoförünün direksiyon başında uyuduğu tespit edilince 18 ay hapis cezası verildi. Uyuması gereken saatlerde kız arkadaşına text mesaj gönderirken uykusuz kaldığı tesbit edilince, sorumsuz sürücü davranışı gösterdiği için ehliyeti iptal edildi... Avrupa da yayınlanan gazetelerde hemen hemen her gün bu tür habere rastlanıyor.
Stajyer Sürücü Sistemi:
Avrupa Birliği’nin çatısını oluşturup uygulanmasını ve cezaların belirlenmesini üye ülkelere bıraktığı stajyer sürücü belgesi uygulaması, yıllardır Avrupa ülkelerinde uygulanıyor... Avrupa Birliği standartlarına göre her sürücü adayının belli bir bilgi, beceri, davranış, fiziksel ve zihinsel düzeyde olması, yazılı ve direksiyon sınavını geçmeleri gerekiyor... Bu sınavları ilk defa da geçenlerin oranı yüzde 50’nin altında...
Direksiyon sınavını, direksiyon başında en az 30 saat eğitimi tamamlamadan geçemiyorsunuz. Bu saat sayısı 18-20 yaşındakiler için geçerli.
Her türlü kurala uymanıza rağmen küçük bir hata ile diğer bir sürücüyü tedirgin edince direksiyon sınavını tekrar almanız gerekiyor. Sistem diğer sürücüleri tedirgin edebilecek yeni bir sürücünün yola çıkmasını önlüyor.
Avrupa Birliği ülkelerinde sürücü ehliyetine sahip olana kadar üç aşamadan geçiliyor; önce iki yıl geçerli olan ‘provisional’ denilen geçici ehliyet alıyorsunuz. Bu ehliyetle birlikte adaylara güvenli bir sürücü olmak için çalışmaları gereken kitap, video ve CD’ler hakkında bilgi veriliyor. Acemi ehliyetiyle araba kullanabiliyorsunuz, ancak yanınızda 21 yaş ve üç yılın üzerinde ehliyeti olan biri olduğunda belli coğrafi sınırlar içinde. Asıl ehliyetle belli bir alkol sınırı uygulanırken, geçici ehliyetle alkol sınırı sıfır... İkinci aşama olan teori testine hazırlanmak için bir çok kaynak var. Sürücülük hakkında ne kadar bilgi sahibi olduğunuzu ölçen yazılı testi geçince, sertifika veriliyor. Trafik kuralları ve teknik açıdan motorlu bir aracı çalıştırmanın sınandığı testte, 35 dakika içinde 35 sorudan 30’unu doğru cevaplamak şart. Test bilgisayarda yapılıyor ve testi bitirir bitirmez sonuç veriliyor... Yeterince özel ders almanın yanısıra, kendi arabasında düzenli olarak pratik yapıp, arac kullanmayı öğrenince, direksiyon sınavı alınıyor... Üçüncü aşama olan direksiyon testi 45 dakika sürüyor ve trafikte yapılıyor. Ciddi ve tehlikeli bir hata yaparsanız kalıyorsunuz. Yazılı testi geçtikten itibaren iki yıl içinde beş defaya kadar direksiyon testini alabiliyorsunuz. Beş defada geçemeyenler, yazılı sınavı tekrar almaları gerekiyor. Direksiyon testinde en çok 14 küçük hata sayısını geçmeyip, başarılı olanlar, asıl ehliyet almaya hak kazanıyorlar.
Bu sistem bazı değişikliklerle yeni yılda Türkiye de de uygulanmaya başlanacak... Yeni uygulamaya göre sürücü okulu derslerini bitirenlere iki yıl geçerli olan stajyer belgesi verilecek... Bu iki yıl süre içerisinde 2 kez kırmızı ışıkta geçen, 2 kez hız limitini aşan, uyuşturucu ve alkollü maddelerin etkisiyle araç kullanan, asli kusurlu olarak ölümlü ve yaralamalı kazalara karışan, 60 ceza puanını dolduran stajyer sürücülerin belgeleri iptal edilecek. Tekrar başvurmaları durumunda yazılı sınavı tekrar almaları gerekecek.
Hürriyet, Perihan Korkmaz-20 Aralık 2004, Pazartesi
|
|
|
‹ Geri |
|
|
|