12 Eylül 2024 Perşembe
 
Ana Sayfa

Kazaların Gerçek Tarifi

Kazaların Gizli Sebepleri

Trafik Cinayetleri

Nasıl Kaza Yapılmaz?

Bir Kaza Durumunda

Ölmeden Önce Ne Yapardı?

Avrupa'nın En Kötü Sürücüleri

Gündüzleri Far Yakılır mı?

Otomobil Güzeldir Ama!

Öldüren Hız

Durma Mesafeleri

Yorgun Sürücüler

Kimlikler

Grup Baskısı

Cep Telefonu Dehşeti

Alkolün Tüm Zararları

Uyuşturucular ve İlâçlar

Kendinizi Test Ediniz

Sevgili Gençler

İstanbul Haritası

Kameralı Yol Durumu

TÜTEV'de İş İmkânı

Ziyaretçi Defteri

 
 
Anket
TRAFİKTE EN ÇOK HANGİ SÜRÜCÜLERDEN RAHATSIZ VE TEDİRGİN OLUYORSUNUZ?
 
GRUP BASKISI
 
İnsanlar genellikle, başkalarıyla oldukları zaman, her zamankinden daha farklı tepki gösterirler. Yalnız olduğumuz zaman yapmadığımız bazı şeyleri grup içinde yaparız. Başkalarının varlığı ve görüşleri, şu veya bu şekilde davranışlarımız üzerinde etkili olur. Sözgelimi arabada arkadaşları varken sürüş yapan bir genç, yalnız olduğu zamankinden daha farklı bir sürüş yapmak ister.

Halbuki sürücü olarak, kendi reaksiyonlarına karşı dikkatli olmak gerekir. Arkadaşlarımın varlığı sürüşümü herhangi bir şekilde etkiliyor mu? Onları kendime hayran bırakmak mı istiyorum? Güvensizlik mi duyuyorum? Bir hata yaparsam benimle dalga geçerler mi diye içimde bir korku var mı?

Grup baskısı gençler üzerinde son derece olumsuzluk yaratabilir ve sürücüyü, fazla düşünmeden birtakım eylemlere itebilir.

“Grup Baskısı” denilen şey işte budur. Bu deyimle, bir kişinin duygularını etkileyen bir olumsuz bir güç anlatılır. İşte bu güç, kişinin görüşünü değiştirir ve onun, grubun görüşleri ve istekleri doğrultusunda hareket etmesini sağlar. Grup baskısı altındaki bir kişi “her zamanki” benliğinden farklı bir benliğe bürünebilir.

Özellikle eğitimsiz cahil gençler arasında var olan hızlı sürüşler, fiyakalı kalkışlar, seri sollamalar, virajlara sert girmeler, sert fren yapmalar vb. uçuk davranışlar, eğitimli, kültürlü ve aklı başında gençler arasında hiç rağbet görmemesi son derece sevindiricidir. Grup baskısı altında olup ta bunu kabullenmeyenlerin gruplarını bu ikinci, yani aklı başında olanlardan seçmesi, en akılcı yol olarak görülmektedir.

Grup baskısından kurtulma yöntemleri
Grup felsefesini sorgulayın:
1. Toplum içindeki yerimiz neresidir?
2. Biz hangi amaca hizmet ediyoruz?
3. Acaba insanlar bizi nasıl değerlendiriyor?
4. Çevremizde seviliyor muyuz?
5. Saygın insanlar olmamız için neler yapmamız, kimlerin davranışlarını örnek
almamız gerekir?

Bu ve bunlara benzer konuları ortaya atıp, grubun nabzını yoklayarak, kimlerin düzelmek istediğini anlayabilirsiniz. Eğer ortamı ümitsiz ise, gruptan ayrılmanız en iyi çözümdür.
 
 
Geri
 
 
Anasayfa | Kullanım Şartları | İletişim
© Copyright 2007 TÜTEV. Türkiye Trafik Eğitimini Geliştirme ve Kazaları Önleme Vakfı Designed & Consulting by Extreme Medya